Lueskelin nuamakirjan Risukeitinten kokoontumisajot-ryhmässä kuinka keittimen polttoaineena oli käytetty pellettejä. Päätimpä minäkii kokasta miten ne toimii.
Kurkkasin netistä että paikallisessa rautakaupassa on myynnissä 20 kg säkkejä HOTTI-pellettejä.
Käväsin hakemassa yhen säkillisen suomalaisesta hongasta ja näreestä puristettuja puupapanoita.
Kippasin risukeittimeen puolisen litraa pellettejä, jolloin palokuppi tuli niitä täyteen. Sytytin pelletit munakennosta ja kynttilöistä värkätyllä sytykkeellä.
Kylläpäs pelletit paloi nätisti ja kuumasti. Reilut puolituntia riitti keittimessä puukaasun loimotusta.
En poltellut pellettejä ihan turhaan. Kokeilin samalla miltä maistuu Jyvä Broilerin broilerijuustonakit.
Kyllähän pellettihiillos oli niin kuuma että tietenkin kärräytin nakit. Yllätyin pellettien tehokkuuvesta ja helppouvesta. Sytykkeestä jäi enemmän tuhkaa kuin pelleteistä.
Ainut että tuossa kiinalaisessa risukeittimessä on arinassa niin suuret reiät että pellettejä tippui koko ajan alustalle ja syttyivät viimein palamaan. Pitää tuunata arinaa tiheäsilmäisellä metalliverkolla.
Laskeskelin mitä pellettien käyttö risukeittimessä maksaa. Nyt pellettejä oli liikaa. Mittasin että puol litraa pellettejä painoi 400 g ja alle puolet siitä määrästä olisi riittänyt kiehauttamaan litran vettä. Jos kertapolttoon riittää 200 g pellettejä niin 20 kg säkistä riittää 100 kertapolttoon. Kun säkin hinta oli 8 eeroo niin kertapoltolle tulee hintaa 8 senttiä. Pöh, ihan sikahalpaa.
Viime kesänä olis pelleteillä säästänyt monet prkleet ku märät risut eivät meinanneet palaa. Nyt alkaa pellettien pakkaus. Kaikki leipomisista muista jäävät pikkuset pahvilootat pakataan pelleteillä ja tarvittaessa reppuun mukaan.
Ai, niin. Oli ne broilerinakit ihan ok, mutta ei ne voittanut Lihaniekan juusto-lohinakkeja.