Heinäveen Petruma-järven Haikkaanniemen kärjessä kiemurtelee pitkän pitkä luoto, jonka mutkassa sijaitsee kummallisilla kuvioilla koristeltu kalajumalan uhrikivi – Alttarikivi. Korroosio on kuluttanut kiven pinnalta pehmeämmän aineksen ja kovemmasta aineksesta on muodostunut kiemurainen kuvio, jossa katse kiinnittyy neliön ja kolmion muotoisiin uhrikuppeihin.
Huhtikuun alussa alkoi järvien jäiltä sulaa lumet ja paljaat jäät avasivat upeat aakeet laakeet potkukelkkailuun. Pakkasin potkuriin kopterin ja muut kuvausvehkeet. Eväille ei paljon jäänyt tilaa. Vielä yöpakkasen pureman hankikannon myötä läksin ottamaan selvää Petruma-järven Alttarikivestä (kartta). Pukkasin potkurin jäälle Petrumantaipaleen Lahdenperän uimarannalta (kartta) ja suuntasin Haaposaaren kautta Haikkaanniemestä kiärmemäisenä luikertelevaa Alttariluotoa kohen.
Alttariluoto ja sen Alttarikivi löytyi helposti. Kopterikuvasta näkee kuinka soraharju luikertelee pitkälle vielä kaislikkona ja pintaan puikahtavina kivinä.
Niemi alkaa suorana mutta kääntyy etelään ja sen jälkeen kiemurtelee itää kohden kiviriuttana.
Alttarikivi löytyy niemen etelärannalta – mutkan alkupäästä. Se on koko niemen suurin kivi. Kokoa on pari kolme metriä suuntaansa.
Alttarikivellä on kaverina leveimmällä kohalla kasvava vanha honka. Kiveä lähestyessä huomaa heti sen oudot kuviot.
Aikojen saatossa kiven päältä on rapautunut pois kerros pehmeämpää ainesta.
Monihaarainen luikerokuvio on muodostunut jäljelle jääneestä kovemmasta kiviaineksesta.
Luikeroiden keskellä on harvinaisen säännöllinen luonnon muovaama neliömäinen kolo.
Lisäksi kiven alaosaan muodostunut varsin säännöllinen kolmionmallinen kolo.
Kiven sijainti hienolla kapealla niemellä keskellä Petrunka-järveä sekä oudot luikerokuviot ja säännöllisen muotoiset kolot ovat varmaan herättäneet alkuasukkaissa kummastusta ja kunnioitusta, jonka vuoksi kivi on valikoitunut uhrikiveksi. Kolot ovat varmaankin toimineet uhrikuppeina, joihin on laitettu uhrilahjoja.
Kalastuskausi on aloitettu uhraamalla kuppeihin ehkä jotain syötävää tai muuta arvokasta hyvän kalaonnen toivossa. Sitten osa ensimmäisestä saaliista on tuotu uhriksi kiitoksena hyvästä kalaonnesta.
Jututin paikan päällä aamukävelyllä olleita alkuasukkaita ja he tiesivät kertoa, että kesäisin kiven päällä pesii lokki. Luoto on muutenkin lokkien valtaama.
Luikerosuonet jatkuvat myös kiven takapuolella.
Naatiskelin luodolla kevätauringosta sekä samalla tutkiskelin ja tallentelin viteolle tätä hämmästyttävää kalajumalan uhrikiveä.
Vaikka aurinko paistoi helakasti niin ei sen lämpö onneksi vielä riittänyt pehmentämään kohvaa, joten pääsin varsin luikkaasti autolle. Siellä odotti kurainen näky.
Liikkuvaaa kuvaa Alttariluodosta ja Alttarikivestä, joka antaa huippeemman vaikutelman tästä muinaisille alkuasukkaille tärkeästä paikasta.