Suomen Luolat kirjassa on tiiot Ilohovin Pirunlinnasta eli Vihantovuoren luolasta (kartta). Läksin ottamaan selvää tästä Heinäveen luolasta.
Aattelin että pikkutiet ovat auraamattomat, joten päätin lähestyä pitemmän kautta Haverintien kautta.
No, sielläpä tulikin vastaan kyltti: Ei talvikunnossa pitoa. Onneksi traktori ja pari autoa oli tehnyt uraa, jota Juhta veti hyvin. Jätin auton tien varteen mehtäautotien risteykseen. Läksin lampsimaan lumikengillä nimetöntä puroa kohen,
Sehän osottautuikin näkemisen arvoiseksi.
Suhkot puhasta vettä ja hiekkapohjainen.
Seurasin puroa Syvänotkontielle.
Arvaukseni osui oikeaan – ei aurattu.
Kiersin Vihantomäkeä eteläpuolelta länsipuolelle ja tutkin jyrkännettä. Jyrkänten pohjoispäässä löytyi nenäkäs kivi. Se vartioi jyrkänteen luolaa.
Jyrkänteestä oli irronnut paasi, jonka taakse muodostui kaksi haarainen luola.
Ensimmäinen haara oli kalliohalkeama paaden vasemmalla puolen: pituuttaa 6 m, korkeutta mahtavat 6-9 m, leveyttä vain 30 senttiä, joten en mahtunut luolaan. Luola leveni kyllä melkein metriseksi. Suuaukon yläosasta olisin mahtunut sisään muttei ollut tikkaita mukana. Luola on tunnettu petoeläinten asuinpaikkaa. Tuo sammal oli aikas tuoretta. Olikohan ilves pyöräyttänyt poijat täällä?
Luola haarautui parin metrin päästä oikealle – paaden taakse, jonne pääsin just ja just kurkkaamaan. Kameran sain ujutettua paremmin. Tällä kammiolla oli pituutta 3-4 metriä ja leveyttä metrin luokkaa ja korkeutta saman verran kuin rakosella.
Tarinan mukkaan luolassa on piileskellyt kesän aatelismies, joka oli tappanut isänsä. Kun talvi alkoi kolkuttaa ja mies pakeni Venäjälle.
Löysin netistä asiakirjan: “KOLOVESI, Kansallispuiston muinaisjäännösinventointi, Enonkoski, Heinävesi ja Savonranta
S A T U K O I V I S T O” (pdf), jossa mainitaan seuraavaa: “C. A. Gottlundin mukaan ”pitäisi Ilohovin maalla ¼ peninkulmaa talosta olla vuori, jota sanotaan Pirunlinnaksi. Tässä pitäisi oleman kaksi yli 4 kyynärää pitkää kalliopiirrosta”. Hitsi, kun en mahtunut luolaan. Kuvasin sen seiniä sokkona.
Ainut mikä piirrokselta näyttävä tarttui kuviin on tuo musta rasti. Pitää ens kerralla ottaa noita laiheliineja mukaan, jotka mahtuu luolaan.
Paaden oikealta puolen löytyi toinen suuaukko luolaan. Se oli hiukan leveempi, mutta matalampi. Joten luolassa käynti jäi tältä erää.
Palasin autolle jo päivän hämärtyessä. Tulipas oikein kunnon lumikenkäilylenkki.
Olen tainnut joskus kersana käydä tuolla. Asun nimittäin Syvänotkontien varrella, olin jo unohtanut luolan olemassaolon.
No, niin. Luolassa kannattaa käyvä. Oisko sulla kaveriksi jotain kaasupullon kokosta, joka mahtus lampun kanssa katsomaan onko seinillä mahollisia piirroksia tai kirjoituksia?
Oletko käynyt Ilohovin autiotilan raunioilla? Siellä pitäs muinaisjäännösrekisterin mukaan olla rappukivenä vanha kuppikivi – mahollinen vanha uhrikivi. Se on jostain tuotu siihen.