Kolin Räsävaaralta (kartta) avautuvat maisemat ovat vetäneet puoleensa Suomen taiteen kultakauden taiteilijoita – Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Albert Edelfelt, Jean Sibelius, Eino Leino, Helene Schjerfbeck ja Eero Järnefelt. Mm. vuonna 1895 Eero Järnefelt on maalannut Räsävaaran rinteillä teoksen ”Metsälampi”.
Listasta puuttuu yksi tuon ajan uusimpaa tekniikkaa käyttänyt maiseman ikuistaja kansallisvalokuvaaja I. K. Inha. Hän kiersi ympäri Suomea erikoisvalmisteisella polkupyörällä, jossa oli telineet ja vempaimet kuljettaa sen ajan suurta laatikkokameraa ja lasinegatiiveja. Hän kuvasi maisemia 1892-93 K. E. Ståhlbergin maisemakuvasarjaan.
I. K. Inha kiipesi Räsävaaralle 1893. Me kiipesimme 122 vuotta hänen jälkeensä. Nykyään paikalla on näkötorni.
Näkötorni osottautui aika hyvän korkuiseksi.
Kolilla on huomattu kuinka yhteispanostuksella saahaan merkittävät paikat immeisten ilimoille.
Inhan julkaistu kuva Räsävaaralta on nimeltään ”Näkymä Räsävaaralta Kolille”. Sitä on tallessa Museovirastolla ainakin tämä mustavalkoinen, 22 x 24 cm:n taustapahvilla varustettu kuva. (Lähde: Museo – Finna)
Otin tornista vastaavalla rajauksella nykyajan kuvan. Minulla oli tietenkin ihan erilainen obtiikka kennon ja maiseman välissä, joten perspektiivi ei ole sama, mutta aikas samalaisen sain.
Inhan kuvasta voi zoomailla yksityiskohtia.
Särkilammen rannalla näyttäisi samoilla paikoilla olevan talo – jää tuonne vasemmalle puitten taa – ja keskemmälle on tullut uutisrakennus.
Kuvan oikealla puolen erottuu Jero-järvi.
Tämä maisema on pysynyt aika muuttumattomana.
Pitkällä putkella oli haaska poimia taivaanrannasta yksityiskohtia.
Verkkovaaran tv-masto.
Ite Koli.
Näkymää Pieliselle.
Luoteessa erottui Paalasmaan saaren näkötorni. Sielläkin piti käyvä…