Näin pääsiäisenä voi muistella menneitä ja selaillaan valokuva-albumeita. Jos ei päästäkään saman pöydän ääreen katselemaan, niin kuviahan voi jakaa kavereiden ja sukulaisten kesken näkyville sosiaalisessa mediassa – tämä sanahirvitys tarkoittaa mm. facebookia, twitteriä.
Nythän alkaa lähes jokaisessa kodissa löytymään jos jonkinmoista digikameraa, jolla paperisista valokuvista saadaan ihan hyvännäköisiä digikuvia.
Tässäpä ohje kuinka saa näinkin antiikkisella digikameralla kuin Canon PowerShot A20:lla (vm. 2001, kuvan koko on vain 1600 x 1200 pikseliä) hyvän nettikuvan vanhasta valokuvasta.
- Kuvaus kannattaa tehdä hyvässä myötävalossa (kamera ei saa osoittaa ikkunaa kohti).
- Jos valokuva on lasin alla kehyksessä, irrota lasi pois, koska se aiheuttaa heijastuksia.
- Laita kamera päälle ja aseta sen kuvausohjelmaksi Lähikuvaus (yleensä kameroissa se on ilmaistu kukkamerkillä). Tarvittaessa tarkista asetus kameran ohjekirjasta.
- HUOMIO! Aseta kameran salama pois käytöstä! Tarvittaessa tarkista asetus kameran ohjekirjasta.
- Aseta valokuva pöydälle tukea vasten nojalleen ja kamera sitä vastaan kohtisuoraa kuvan mukaisesti.
- Aseta kameran etäisyys ja sen alle sopivan korkea tuki esim. kirja siten, että valokuva näkyy kameran esikatseluruudussa keskellä ja kokonaan.
- Jos kamera ei suostu tarkentamaan kuvaan (tai jos kuvasta tulee sumea), siirrä kameraa kauemmaksi ja zoomaa kuva siten, että valokuva näkyy mahdollisimman suurena esikatselussa.
- Paina toisella kädellä kamera tukevasti tukea vasten, jottei se heilahda ja ota kuva.
- Ota varmistukseksi muutama kuva lisää vaihtamalla kuvan ja kameran etäisyyttä.
- Valitse kuvista tarkin.
Tässä originaalikuva pienennettynä kokoon 750 x 563 pikseliä.
Kuvankäsittelyohjelmalla kuva kannattaa rajata ja sekä tarvittaessa lisätä kontrastia, terävöittää, säätää värikylläisyyttä, muuttaa mustavalkoiseksi, poistaa roskia jne.
Digijärkkäriin pätee samat ohjeet huomioimalla objektiivin lyhin tarkennusetäisyys. Kuvausohjelman voi valita mm. puoliautomaatiksi, jolloin salaman käyttöä voi säädellä.
Hyvät ohjeet! Oletko kokeillut mikä on kätevintä – skannaus vai kuvaaminen? Tämä olisi mitä sopivinta puuhaa talvipäiviksi 😉
Elisa: Skannerilla saa paremman tuloksen mutta digikameroilla nopeamman ja kameroita on taas enemmän kuin skannereita.
Minusta kuvaamalla saa paremman tuloksen, mutta se voi johtua siitä, että minulla on parempi kamera kuin skanneri 🙂
Samaa meinasin kysyä kuin Elisa, että kumpi parempi. En ole nimittäin kokeillut vanhojen kuvien kuvaamista, mutta skannannut kylläkin. Pitääpä kaivaa vanha digipokkari laatikon pohjalta…
Uuna: Skannerilla saa paremman tuloksen, jos kuva on esim. käppyräinen. Kannerin levyn alla kuva oikii.
irma: Huomattavasti nopeampaa on kuvaaminen. Jos kuvan tarvitsee vain nettiin niin pokkarin laatu riittää hyvin nettikuvaan. Jos haluaa taasen teettää paperivalokuvia niin suosittelen skannaamista.