ATT:n uutisia:
Leppävirralla Konnuksen kanavalla, tarkalleen ottaen vanhalla kanavalla, on tänään iltapäivällä tehty mullistava tiedelöytö. Sieltä on löydetty mahdollisesti uusi lintulaji: kanavakiipijä. Vielä virallisesti vahvistamattoman uuden lintulajin kuvasi paikalla jo kohta viikon asustanut harrastajakuvaaja ATToivanen.
Tiettävästi maailman ensimmäinen valokuva uudesta lintulajista kanavakiipijästä.
– Ihmettelin, että mikä kumma se oikein tutkii noita vanhan kanavan kivien välejä ja suuntasin juuri hankkimani Canonin EF 100-400/4.5-5.6 L IS USM (Huom! maksamaton mainos) putken sitä kohden ja totesin sen kiipijäksi, kertoo paikalta tavoitettu ATToivanen.
Tiettävästi maailman toinen valokuva uudesta lintulajista kanavakiipijästä.
Mikä tästä kiipijästä nyt tekee sitten uuden ja ihmeellisen? – No, puukiipijähän nimensä veroisesti kiipeää puita pitkin, mutta tämä kiipesi kanavan seinämän kiviä pitkin. Eikös tämä ole silloin uusi laji, jolla on ihan omat käyttäytymiskuvionsa, ATToivanen todistelee. Hän on jo ehtinyt antaa uudelle lajille latinankielisen nimen: Certhia Canalis Toivanus.
Tyypillistä uudelle lajille on tällainen leveä haara-asento, jolla lintu hakee tukevaa otetta sileäksi kuluneista vanhoista kanavan reunuskivistä.
Lisäksi kanavakiipijällä on uskomattoman notkea niska, jotta se voi kurkistella kivien rakoihin ja koloihin. Juuri tämä tekee lajista viehättävän. Nämä omaperäiset ominaisuudet ovat syntyneet tälle lajille alle 200 vuoden aikana, koska tiettävästi kivettyjä kanavia ei ole ollut ennen sitä – ainakaan Suomessa. Lajien synty onkin nopeampaa kuin Darwin oletti.
Lajin tarkkaa levinneisyyttä ei osata arvioida, koska on oletettavaa, että uusi laji on sotkettu hyvin samannäköiseen ja varsin yleiseen puukiipijäämme.
Uuden lajin löytyminen saa varmasti aktiivit lintuharrastajat jaloilleen ja tutkimaan vanhoja kanavia. Niitä löytyy ainakin Varkaudesta ja Varistaipaleesta sekä yleisesti muualta Heinäveden reitiltä. Arvelemme vielä tämän kesän aikana löytyvän vielä uusia ja virkeitä populaatioita järvisuomen alueelta.
Tässä vielä vertailun vuoksi puukiipijä. Huomatkaa sen köyrympi ja ei niin sutjakka olemus. Kanavakiipijä on muodoiltaan selvästi sulavampi ja sen vuoksi vilkas liikkeisempi.
Kunhan kanavakiipijä saadaan kiinni, rengastettua ja otettua siltä sylkinäyte sekä sen myötä tehtyä DNA-testi, saadaan kevään aikana varmistus uuden lajin määritykselle.
Sitä ennen lajin löytäjä ja valokuvaaja ATToivanen on jo meinannut juhlia uuden lajin löytymistä ainakin kopallisella mallasperäisiä virvoitusjuomia.
No mutta, tämähän tarkoittaa että kanavat täytyy rauhoittaa eli vesiliikenne seis kunnes laji saadaan tarkemmin tutkituksi 🙂
t: V. Piiperö
Ehkä olisi ollut viisaampaa pitää epäily uudesta lajista omana tietonaan ja väittää kivenkovaan, että kyseessä on ihan tavallinen puukiipijä… Ajattele, minkälainen ihmisvirta sinne kanavalle kohta valuu. Siinä menee sinulta kuvausrauha.
Kuvathan ovat tietysti hienoja, oli laji sitten mikä hyvänsä.
Hieno löytö ja sensaatiomaisia kuvia. Kyllä ATToivanen on mallasjuomansa ansainnut.
Minä onneton olin Nautelankoskella kuvaamassa, sain vain kuohuvaa koskea, en yhtään koskikaraa. Harakan sitten vain sain kuvaan ja olin siitäkin onnellinen, kun se yleensä lentää heti karkuun kun linssi välähtää. Tasan eivät käy onnen lahjat. Vai olisiko tässä taidoista kyse?
Olen aina halunnut nimikkolajin, jonka tieteellinen nimi perustuisi omaan nimeeni :D.
Kyseisen lajin esiintymisalue ei varmaan yllä tänne, kun täällä ei ole mitään kanavan tyylistä. Täytyy varmaan lähteä Leppävirralle bongaamaan sitä.
Tässä juuri juhlistan ja skoolaan uudelle lajille. Uskoisin että 1.4 DNA-testin tulokset selvillä 8)
Tämä on ihan vaan teoreettinen hypoteesi mutta uskoisin, että sellainen rauniokiipijä voisi myös löytyä vanhoilta linnavuorilta ja kallioilta.
Mähän voin järjestää tänne sellaisia kanavakiipijäkuvausretkiä ja yritän samalla saada tuon saukonkin esiintymiset ajastettua samoille kuville.
Onpas ihmeellistä, että tämmöinenkin on olemassa. Ja tuo 200 vuotta kehitysikana (nyt todistetusti siis), se on kyllä uraauurtava todiste evoluution vauhdista!
Todella komeita kiipijäkuvia kyllä. On niin pieni lintu ja puiden rungoilla yleensä niin vikkelä että on jo välillä puolivälissä latvaan menossa kun vasta saa sihtailtua sinne päin. koskaan en ole saanut itse kuviin. Hienoja kuvia!
uuvana: Enpä ole tuon jälkeen päässyt noin lähelle kiipijää. Nämä pari kovaa pakkastalvea on tainut viedä niitä.